Cristal de Boemia

Sticla de Boemia, denumită în mod tradițional cristal de Boemia, este sticla produsă în regiunile Boemia și Silezia, în prezent părți ale Republicii Cehe.

Sticlăria cehă a devenit la fel de valoroasă precum bijuteriile și a fost căutată de cei mai bogați aristocrați ai vremii. Candelabrele de cristal cehe pot fi găsite în palatele regelui francez Ludovic al XV-lea, ale Mariei Tereza (împărăteasa Austriei) și ale Elisabetei a Rusiei.

Boemia a dovedit patria meșterilor experți în arta cristalului. Cristalul de Boemia a devenit faimos pentru gravura excelentă. Meșterii au devenit profesori pricepuți pentru ucenici veniți din țări vecine sau îndepărtate, pentru a învăța meșteșugul. Până la mijlocul secolului al XIX-lea a fost creat un sistem de învățământ tehnic pentru fabricarea sticlei, care încuraja atât tehnicile tradiționale, cât și unele inovatoare, precum și pregătirea tehnică minuțioasă.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Boemia s-a adaptat comerțului de export în masă, pentru a face față cererii din întreaga lume. Vazele au fost produse fie într-o singură culoare din sticlă opacă, fie din sticlă în două culori. Acestea erau decorate cu flori groase emailate care erau pictate cu mare viteză. Altele au fost decorate cu imprimeuri litografice colorate care copiau tablouri celebre. Aceste obiecte din sticlă au fost realizate în cantități uriașe în mari fabrici și au fost disponibile pentru comanda prin poștă în toată Europa și America.

Astăzi, candelabre din cristal de Boemia atârnă, de exemplu, la Scala din Milano, Teatro dell’Opera din RomaPalatul VersaillesMuzeul Ermitaj din Sankt Petersburg sau palatul regal din Riad.

Afișez 1 - 16 din 38 de rezultate

Afișez 1 - 16 din 38 de rezultate